Αναφιώτικα, η ομορφότερη συνοικία της Αθήνας

Αναφιώτικα, η ομορφότερη συνοικία της Αθήνας

Ασβεστωμένες αυλές και γραφικά σπιτάκια, στενά σοκάκια και γλάστρες με λουλούδια συνθέτουν το σκηνικό στην πιο όμορφη συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα της Πλάκας. Σκαρφαλωμένη στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, η γειτονιά αυτή αποτελεί την τέλεια απόδραση στην καρδιά της μεγαλούπολης και ευκαιρία για βόλτα που θα θυμίσει έντονα διακοπές στις Κυκλάδες.

Τα Αναφιώτικα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Σήμερα τα Αναφιώτικα αποτελούν must see σημείο εντός της Αθήνας για τουρίστες από το εξωτερικό ή άλλα μέρη της Ελλάδας. Ακόμα και οι ίδιοι οι Αθηναίοι επιλέγουν τη μικρή αυτή γειτονιά για να χαλαρώσουν, να περπατήσουν και να θυμηθούν.. καλοκαίρι!

Share This Post