Αριστοτέλης και οι βασικές αρχές της ψυχοθεραπείας!

Αριστοτέλης και οι βασικές αρχές της ψυχοθεραπείας!

Βασικές αρχές της ψυχοθεραπείας είχε θέσει αιώνες πριν ο Αριστοτέλης και αποδεικνύεται αρκετά σύγχρονος καθώς τα ψυχολογικά θέματα που συζητά βρίσκονται συχνά στη γραμμή των σημερινών προβληματισμών.
Η ταξινόμηση των ψυχικών λειτουργιών από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη είναι παρόμοια με αυτήν που γίνεται στην σύγχρονη κλινική πράξη. Ο Αριστοτέλης αποδεικνύεται ακόμη αρκετά σύγχρονος με τον τρόπο που ακολουθεί το λεγόμενο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που παίρνουμε σπο τό ΑΠΕ-ΜΠΕ!

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε διάλεξη τού ομότιμου καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και επίτιμου προέδρου της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος Χαράλαμπου Ιεροδιακόνου, με θέμα «Η Ψυχολογική διάσταση στα Αριστοτελικά κείμενα», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο πλαίσιο του 2ου κύκλου του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη».

Όπως επισημαίνει ο κ . Ιεροδιακόνου, τα ψυχολογικά θέματα που συζητά ο Αριστοτέλης βρίσκονται συχνά στη γραμμή των σημερινών προβληματισμών, ενώ στη σύγχρονη κλινική πράξη η ταξινόμηση των ψυχικών λειτουργιών γίνεται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του φιλοσόφου. Ο καθηγητής χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την εκτενή διάκριση, από τον Αριστοτέλη, της λογικής, της βούλησης και των ορέξεων, δηλαδή των έντονων παρορμητικών επιθυμιών που ενεργούν παρά τη λογική και απαιτούν άμεση ικανοποίηση με συνέπεια την ενδοψυχική σύγκρουση με ποικίλα επακόλουθα στον χαρακτήρα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Αριστοτέλης αποδεικνύεται σύγχρονος και με τον τρόπο που ακολουθεί στο λεγόμενο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο και ότι σταχυολογώντας από ποικίλα κείμενα του φιλοσόφου μπορούμε να διακρίνουμε τους τρεις παράγοντες στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου: τη φύση, που δίνει στον άνθρωπο βιολογικές λειτουργίες και ικανότητες, τη λογική, που αναπτύσσεται και καθορίζει τις ψυχολογικές σχέσεις, την κοινωνία, που επηρεάζει με τους νόμους και την παιδεία.

Share This Post